EmuGlx Assassin’s Creed Valhalla – Wrath of the Druids (2021) Recenzija

EmuGlx

EmuGlx News Bot

New member
Joined
Mar 19, 2021
Messages
202
Reaction score
254
Points
0
Assassins-Creed-Valhalla-Wrath-of-the-Druids.jpg


Assassin’s Creed Valhalla je jedna od igara koja je definitivno obeležila kraj prošle godine. Sjajna priča, ogroman svet, sigurno jedan ako ne i najbolji Assassin’s Creed naslov u novijoj istoriji. Kao što većina naravno zna, priča zauzima mesto u devetom veku za vreme Vikinške invazije na Britaniju. Veći deo priče se dešavao u Engleskoj, tako da se ostatak Britanije malo video. Ipak, najavljen je dodatni sadržaj ubrzo nakon izlaska. U stilu dodataka iz Originsa i Odysseya, prošle dve Assassin’s Creed igre, oni su trebali da donesu veliko proširenje, individualnu priču kao i mnogo novih misterija. Assassin’s Creed je poznat po tome što verodostojno bukvalno preslikava svet u periodu u kome se dešava. Šta više reći o tome kada su istoričari analizirali Odiseju i bili oduševljeni nivoom detalja u igri. Tako je bilo i u Valhalli. Divan svet Britanije sa prelepim gustim šumama, zelenilom i stalnom maglom i kišom. Ostaci rimskog carstva su bili prisutni u igri i samo taj deo je na neki način poboljšavalo već odličnu atmosferu. Više od šest meseci nakon izlaska originala, dolazi nam prva ekspanzija pod imenom Wraith of the Druids a ona nam donosi – Irsku.

Poslednjih par dana smo imali prilike da igramo ovu ekspanziju i prenesemo vam utiske iz nje. Nego krenimo od dobre stvari. Ukoliko niste završili ogromnu Valhallu, svakako možete uskočiti u ovaj DLC samo je bitno da vam je Power Level preko 50, a za to je potrebno, rečeno jednostavnim jezikom, nekih desetak sati nakon Eviorovog dolaska u Britaniju. U igri će se pojaviti trgovac Azar, koji Eviour donosi važno pismo kralja jedne od pokrajna u Irskoj koji zahteva da ga upozna, i praktično tu počinje i vaša priča.

Ponovo ste u ulozi Eviora, i na vama je sa Kraljem Dublina ujedinite Irsku pod jednom krunom, krunom vrhovnog kralja Irske – Flann Sine. Priča se foksuira na jačanje uticaja Vikinga na Britanskim ostrvima kao i udruživanje snaga radi stabilnosti Irske, u ovom slučaju. Naravno, to neće lako doći, najviše zbog bandita i drugih pobunjenih Vikinga koji će vam praviti probleme. Mada, najveća razlika do sada su i novi tip neprijatelja, već pomenuti druidi koji će sve učiniti kako bi vam uništili uživanje u predivnoj Irskoj.

Za razliku od Engleske, Irska je isprepletana divnim zelenim pašnjacima, kršnim planinama, visoravnima koja oduzimaju daha. Kada se popnete na njima biće vam jasno da je to zbog divnog pogleda na praktično celu virtualnu Irsku. Već odatle možete videti neka legendarna mesta punih mitova i misterija koja su na vama da otkrijete. Svaki deo mape je prelep na svoj način, nebitno da li ste u Dublinu, gradu koji su osnovali Vikinzi sredinom devetog veka. Gradić koji je dignut na mulju i drveću i bio poprilično primitivan od dana osnivanja, jer Vikinzi nisu imali sredstava kao Britanci u tom trenutku, a pored toga, oni su ipak bili tuđini na tom mestu. Vremenom, kako su prihvatali hrišćanstvo, tako se grad razvijao i od drvenih kućica u mulju se izgradio dvorac sa kamenim zidinama oko njega, nekoliko vekova kasnije.

U ovoj ekspanziji Ubisoft se osvrće na prve sukobe hrišćana i pagana, kao i načine na koji su shvatili da moraju da sarađuju kako bi stvorili jednu veliku, stabilnu državu. Naravno, većina stvari u igri je izmišljeno i prilagođeno ovakvom medijumu. U tim izmišljenim stvarima su pokrivene sve legende koje okružuju irsku, kako od mesta i načina kako su ona stvorena, do mitova, pa čak i mitskih bića koji ih okružuju. Naravno, pošto je irska u pitanju, prisutni su druidi sa jedne strane i bardovi. Drudi su često neprijatelji koji koriste otrovne gasove i haluciogene kako bi vas zbunili i otežali borbu, i moram priznati, to poprilično dobro rade. Za razliku od klasičnih utvrđenja, neprijateljski kampovi u ovoj ekspanziji su često smešteni u močvarama koje su prekrivene gustom maglom, a u magli se najćešće kriju i najteži neprijatelji. Pošto se deo igre fokusira na mitske stvari u Irskoj, moguće je da završite Trials of Morrigan, šest testova koji će vas naučiti kako da se borite protiv druida pod dejstvom haluciogena. Svaki test je jedinstven i zanimljiv na svoj način i to je jedna od aktivnosti koje prosto morate da probate ukoliko igrate ekspanziju. Deo sa haluciogenima je u početku dosta podsećao na Far Cry 4 igru, sigurno se sećate dela sa magičnim pečurkama u pećini. Ovde je samo, nekako sve sa malo većom dozom ozbiljnosti. Kada smo kod mitova i mitskih bića, u igri se pojavljuje jedno od napoznatijih u Irskoj mitologije – Balor. Vođa natprirodnih bića koji je često opisivan kao jednooki džin koji može da manipuliše zrakovima sunca. Po izgledu a i nekom zajedničom poreklu, podseća na Kiklopa iz Grčke mitologije, a kako izgleda u Valhalli, moraćete sami da saznate.

Svako označeno mesto na mapi u ovoj ekspanziji, ima neku istoriju ili je okruženo mitovima. To možete proveriti tako što ćete otvoriti mapu koja je inače istražena iliti sinhronizovana, u guglovati svako ime. Iza svakog imena ćete naći mnoštvo zanimljivih stvari i to je najlepši deo ove igre. Jer posle onoga šta vidite na netu, ćete poželeti da vidite kako je to rekreirano u igri. Sva sreća, pa je sve verodostojno prebačeno i osmišljeno. A onda vam ostaje da jednostavno uživate u ovoj ekspanziji, jer će vam dati onoliko zabave, koliko vi poželite.

Što se tiče gameplay mehanike, sve je ostalo isto kao i u originalu. Wraith of the Druids donosi „samo“, to bi nekako lepo naglasili, ogromnu regiju, novu odvojenu priču kao i gomilu sporednih misija i aktivnosti. Gluma, muzika, scenario, sve je odrađeno na najvišem nivou i još jednom skidamo kapu kako je Ubisoft uspeo da održi kvalitet igre ovom ekspanzijom na visokom nivou kakav je bio u Valhalli. Za prelazak kampanje, iliti bolje rečeno, glavne priče će vam trebati oko 10tak sati, za ceo sadržaj koji je ubačen, zavisi od vas. Ukoliko ste fokusirani samo na misije i aktivnosti, verujemo da vam neće trebati više od petnaestak ili dvadesetak sati

The post Assassin’s Creed Valhalla – Wrath of the Druids (2021) appeared first on EmuGlx.

Autor recenzije: Milan Radosavljević

Pročitajte više na EmuGlx.org sajtu...
 

disturbed

Member
Joined
Mar 21, 2021
Messages
42
Reaction score
25
Points
18
Location
BL
"Za razliku od Engleske, Irska je isprepletana divnim zelenim pašnjacima, kršnim planinama, visoravnima koja oduzimaju daha. Kada se popnete na njima biće vam jasno da je to zbog divnog pogleda na praktično celu virtualnu Irsku. "

Imate problema s padezi.
 

VIŠA SILA

Administrator
Staff member
Joined
Mar 17, 2021
Messages
94
Reaction score
55
Points
18
"Za razliku od Engleske, Irska je isprepletana divnim zelenim pašnjacima, kršnim planinama, visoravnima koja oduzimaju daha. Kada se popnete na njima biće vam jasno da je to zbog divnog pogleda na praktično celu virtualnu Irsku. "

Imate problema s padezi.
Autor je iz Niš, EmuGlx podržava sve dijalekte koji se koriste u Srbiji.